Види шенгенських польських віз для українців:

 Польські візи бувають різні залежно від мети і термінів перебування в Польщі. В цій статті ми описали, які існують категорії віз, їхні особливості, а також, що потрібно подати до Генерального Консульства Польщі або візових центрів ППВА, окрім обов`язкового переліку документів та протягом якого терміну можна перебувати на території Польщі, крім того ми розшифруємо для вас нумерацію віз і її відповідність цілям візиту.  Детальне роз`яснення допоможе вам зрозуміти, яка саме віза в Польщу вам найкраще підходить.

Виділяють наступні типи віз:

  • “Аеропортна” (тип “А”) – дає право перебувати в межах транзитної території аеропорту (тобто без права виходу за її межі)
  • “Транзитна” (тип “В”) – дає право транзитного проїзду по території країни (лише до 5 днів)
  • “Шенген” (тип “C”) – дає право перебувати в країні яка видала візу протягом визначеного терміну, а також з такою візою можна здійснювати поїздки по всій території шенгенської зони
  • “Національна” (тип “D”) – довгострокова віза, що дає право перебувати тільки на території країни що видала таку візу. Також така віза надає право транзитного проїзду по території інших країн Євросоюзу, та право перебувати у країнах шенген зони до 3 місяців на пів року.

В залежності від того, в яких цілях ви плануєте відкривати візу, існують такі найпопулярніші види шенгенських віз для українців:

Робоча віза до Польщі (С05, D05, D06)

     Робоча віза до Польщі – це різновид візи, яку необхідно отримати, якщо ви плануєте довготривалий виїзд для перебування і роботи в Польщі з метою заробітку. В цілях працевлаштування можна отримати робочу національну візу, що дозволяє перебувати 6 місяців в Польщі протягом року або ж короткострокову шенген-візу на 3 місяці. Вона видається на основі запрошення від працедавця чи воєводи, що дозволяє легально працювати лише  на території Польщі і містить наступні дані:

  • Дату видачі, підпис і печатку відповідальної особи у Воєводському управлінні
  • Назву запрошуючої фірми
  • Прізвище, ім’я, рік народження
  • Мету та тривалість візиту

Польська робоча віза

    Польськими робочими візами вважаються два види (типи) цих документів: 
Короткотермінова віза Шенген, а саме її тип С 05, дає право працювати в Польщі не більше, ніж 90 днів на півроку, а також протягом цього терміну перебувати в інших країнах Шенгенської зони без права на легальне працевлаштування. Така віза доречна при плануванні тимчасової роботи в Польщі (наприклад, сезонної). Для того, щоб мати змогу працювати в Польщі довше, слід подумати про національну польську візу. Національну польську візу типу D вам можуть відкрити у форматі 180/365. Тоді на вашій візі стоятиме позначка D 05, ціллю видання якої є робота в Польщі, тривалість якої не перевищує 6 місяців на 12 місяців, або у форматі 365/365 з позначкою D 06 – це робоча віза з максимальним терміном дії, що видається з ціллю працевлаштування в Польщі на термін довший, аніж 180 днів на рік. З такою візою ви теж зможете перебувати в країнах Шенгену, проте не довше, ніж 3 місяці на півріччя. Працевлаштування з таким типом візи можливе тільки в Польщі. Термін, протягом якого буде дійсною видана вам національна віза, залежить від характеру запрошення. Для того, щоб національну польську візу вам видали з правом працювати там рік, ви повинні надати запрошення-дозвіл від воєводи. Документи на отримання такої візи слід подавати мінімум за тиждень до планованої поїздки в Польщу. 

Бізнес віза до Польщі

     Цей тип польської візи видається бізнесменам, які потребують її для здійснення частих ділових виїздів до Польщі в цілях вирішення певних питань, пошуку ділових партнерів, налагодження співпраці з польськими установами, укладання договорів, участі в конференціях і т.д.. Проте для отримання бізнес візи до Польщі вам необхідно мати запрошення від польської компанії-партнера та контракт, щоб підтвердити мету поїздки. Віза видається на 90 днів, проте перебувати в Польщі можна не більше ніж 30, або ж на 90 днів протягом року. 

Туристична віза в Польщу

    Туристична віза в Польщу потрібна для осіб, які планують туристичний виїзд в Польщу і не мають наміру займатися бізнесом чи працевлаштовуватись на її території. Таку візу відкривають на різний термін: від 1 до 30 днів. В перелік документів для туристичної шенгенської візи, ви повинні внести підтвердження бронювання готелю на цей період, оплату готелю (оплата повинна бути здійснена принаймні на 50 % (e-voucher 100%) в Польщі і 100% і в інших державах зони Шенген), план подорожі. Зауважимо, що дипломатичні установи Польщі тепер не співпрацюють з акредитованими туристичними фірмами, бажаючий отримати туристичну візу реєструється і  подає документи на візу самостійно. Ця процедура необхідна для надання біометричних даних, що з червня 2015 є обов’язковим для отримання будь-якого типу шенгенської візи. Довготермінову шенгенську туристичну візу (на рік і більше) можуть отримати лише ті, хто вже мав 2 візи цієї категорії (одну з них польську) використані за призначенням, та подав підтвердження мети подорожі ( 100 % оплата туристичної подорожі терміном не менш як на 3 дні).

Шопінг-віза в Польщу

    Якщо ви надаєте перевагу закупам в Польщі, і, відповідно, найчастіше перетинаєте кордон саме з цією метою, то шопінг-віза – варіант, що вам потрібен. Для оформлення першої, вам необхідно подати в Консульство Польщі чи візовий центр ППВА.

   При перетині кордону з Польщею радимо мати з собою готівку, щоб при потребі довести свою платіжну спроможність. Першу візу з ціллю “на закупи” вам відкриють на 7 днів з можливістю один раз перетнути кордон. Вибравшись на закупи з першою шопінг-візою, подбайте про отримання іменних чеків чи фактури .Іменну фактуру вам випишуть в будь-якому супермаркеті Польщі у робочий час, переважно це робить працівник відділу обслуговування клієнтів, вписавши данні вашого закордонного паспорту до фактури . Не потрібно брати фактури на всі ваші покупки в Польщі, достатньо буде однієї іменної фактури. Подаючи документи на другу шопінг-візу ви повинні будете надавати їх як підтвердження здійснення покупок. Друга і наступні візи для закупів будуть повноцінними багаторазовими і надаватимуть можливість мандрувати усією територією Шенгенської зони найчастіше протягом року. Щоправда, можливістю виробити візу на закупи скористатись можуть тільки ті, хто постійно проживає на території Львівського, Луцького та Вінницького Консульських округів

Гостьова віза в Польщу

   Для людей, які хочуть відвідати родину чи друзів в Польщі потрібно оформити гостьову візу в Польщу. Офіційно працювати чи навчатись з таким видом шенгенської візи ви не зможете. Подаючи документи на гостьову візу в Польщу, до основного пакету слід додати  також оригінал запрошення воєводського управління від приймаючої сторони, завірений нотаріально чи в присутності Консула Польщі. Особа, яка запрошує, має бути громадянином Польщі, або ж мати офіційний дозвіл на проживання там. Термін дії запрошення становить 3 місяці від дати оформлення.  За гостьовою візою можна здійснити лише одноразовий виїзд до Польщі. Термін дії такої візи різний, але не перевищує 3 місяців.

Студентська віза для навчання в Польщі

Ті, хто вирішив здобувати європейську освіту в Польщі, потребують візу, яка б давала можливість перебувати на території цієї держави тривалий період часу. Саме таку можливість надає студентська шенген-віза (wiza schengen w celu szkoleń edukacyjnych).         Бажаючі здійснити нетривалу навчальну діяльність в Польщі: відвідати курси, майстер-класи, тренінги, можуть оформити короткотермінову навчальну шенгенську візу, яка надає право перебувати в Польщі 90 днів на півріччя. Інший варіант - довготермінова (національна віза D), яка дає право жити і вчитися в Польщі більше 90 днів - до 1 року, з можливістю подальшого продовження. Окрім основного пакета документів на польську студентську візу, для її отримання необхідно надати запрошення чи довідку про зарахування від приймаючого польського ВНЗ та гарантію фінансової забезпеченості студента(спонсорство, стан рахунків). Польські Консульства та ППВА максимально сприяють у виготовленні студентських шенгенських віз на навчання в Польщі, зокрема  ППВА у Львівському Консульському окрузі з метою полегшення процедури вступу до ВНЗ приймає документи у студентів, які бажають навчатись в Польщі, без попередньої реєстрації в період з 15 серпня по 15 жовтня. Нагадуємо також, що студенти звільняються від сплати консульського збору.

Консультація щодо отримання візи:

+48 733209325